• Nemanjina 4/V Beograd
  • +381 11 2641-447
  • Pon-Pet:  9:00am-5:00pm   Sub-Ned:  Ne radimo

20. maj – Međunarodni dan pčela

Kažu da bez pčela nema života. Kako bismo zaštitili ove važne insekte neophodno je da razumemo njihov značaj za život i opstanak čovečanstva. Tu nije reč samo o zdravim i ukusnim pčelinjim proizvodima, već pre svega o procesu oprašivanja u kome leži važnost uloge pčela na našoj planeti.

U cilju zaštite i podrške razvoju pčela, pčelarski savez Slovenije uputio je inicijativu Ujedinjenim nacijama da se Međunarodni dan pčela obeležava svake godine, i to 20. maja. Cilj obeležavanja ovog dana je podsećanje na značajno mesto koje pčele zauzimaju u ekosistemu, ali i upućivanje apela na aktivnosti koje doprinose da se broj pčela širom planete uveliko smanjuje.

Stoga su, u kontekstu održivog razvoja i zaštite životne sredine, kontinuirane edukacije i aktivnosti usmerene ka razvoju svesti o značaju pčela posebno važne!

Čestitamo Međunarodni dan pčela!

* Fotografije priložene uz tekst uradio je Zoran Marković, iskusni pčelar i mentor u programu podrške mladim pčelarima/kama koji realizuje projekat “Podsticanje zapošljavanja mladih”.

 

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *