• Nemanjina 4/V Beograd
  • +381 11 2641-447
  • Pon-Pet:  9:00am-5:00pm   Sub-Ned:  Ne radimo

Održan Festival karijere “Tvoja šansa”

Kancelarija za mlade Grada Niša uz podršku projekta Podsticanje zapošljavanja mladih i u saradnji sa brojnim partnerima je 30. maja održala za sve mlade iz Niša i okoline Festival karijere pod nazivom Tvoja šansa.

Festival je osmišljen kao niz interaktivnih aktivnosti u kojima su posetioci mogli ne samo da se informišu, već i da aktivno učestvuju u svim sadržajima. Skoro 500 mladih je posetilo sajam, učestvovalo u radionicama, panelima i forum teatru.

U skladu sa sopstvenim potrebama i interesovanjima, mladi su imali priliku da učestvuju u nekoj od radionica: pisanje CV-ja, poznavanje poslovnog bontona i poslovne komunikacije, simulacija intervjua su bile samo neke od tema. Pored radionica, mladima su na raspolaganju tokom celog dana bili izložbeni štandovi brojnih lokalnih ustanova i organizacija gde su mogli više da saznaju o njihovom radu i mogućnostima koje pružaju za obrazovanje i razvoj karijere. Posebnu pažnju privukle su četiri panel diskusije u okviru kojih se razgovaralo o: ženskom preduzetništvu, šansama mladih u socijalnom preduzetništvu, budućnosti u karijeri, ulozi i značaju volontiranja za razvoj karijere.

O preduzetništvu i prilikama za žene u ovoj sferi, govorile su same preduzetnice – modna kreatorka Nevena Kragić i muzikoterapeutkinja Ivana Ilić. Kroz svoje lične priče, ukazale su na izazove u pokretanju sopstvenog posla, ističući kao najveći obezbeđivanje početnih finansijskih sredstava. Panelistkinje su se složile da su neformalno obrazovanje, umeće pisanja i razvoja biznis plana i podrška okoline ključni elementi uspeha u ostvarivanju biznis ideje. Sem toga, pokazale su da u Srbiji postoje primeri uspešnih žena preduzetnica, ali da je potrebno uložiti dodatne napore u cilju njihove afirmacije i promovisanja.

Nakon diskusije o ženama u preduzetništvu, usledio je razgovor o socijalnom preduzetništvu, koje postaje sve aktuelnija tema. Panelisti Vanja Knežević (Delta fondacija), Nikola Mihajlović (Zadružni savez Srbije), Maša Bubanj (Help), Vladimir Jovanović (Erste banka) i Dejan Mitić (Udruženje Kamenica) su se složili da socijalno preduzetništvo predstavlja platformu na kojoj mladi lako mogu da realizuju svoje poslovne zamisli. Posebno je istaknuto da nepostojanje zasebnog zakona koji uređuje pitanja socijalnog preduzetništva ne predstavlja prepreku ovakvom poslovanju. Mladima su na raspolaganju različiti modeli organizovanja, kao i različiti programi podrške kreirani od strane sada već značajnog broja aktera koji dolaze iz različitih oblasti društvenog života i rada.

Koje kompetencije su bitne za današnje vreme i budućnost, bez obzira na posao kojim se bavimo? U okviru trećeg panela, ovim pitanjem su se bavili Vladan Krstić (NSZ), Branislav Đorđević (Centar Inventiva), Nikola Jovanović (Deli prostor), Dušan Mitić (Zepter International) i Goran Mladenović (NiCAT). Panelisti su zaključili da je reč o životnim veštinama poput samosvesti, socijalnih veština, sposobnosti pronalaženja i korišćenja informacija i proaktivnosti. Podrška njihovom razvoju mora početi od najranijeg uzrasta, kroz različite programe formalnog i neformalnog obrazovanja, kreirane za mlade i zajedno sa mladima. U tom kontekstu, na važnosti dobija obrazovanje mladih za svrhovito i smisleno korišćenje novih tehnologija i podrška mladima iz osetljivih društvenih grupa.

U žiži četvrtog panela našlo se pitanje uloge i značaja volontiranja za razvoj kompetencija, lični i profesionalni rast. Sagovornice na ovu temu bile su Danica Iilć (Savet učenika srednjih škola), Aleksandra Đorđević (Ekonomski fakultet, Niš) i Mina Stefanović (HTEC Group). Tokom diskusije, predočene su mogućnosti volonterskog angažmana tokom srednje škole i fakulteta. Sem toga, ukazano je na potencijal volontiranja u odnosu na širenje mreže poslovnih kontakata, povećanja zapošljivosti mladih i samim tim šansi za uspešnije obavljanje plaćenog posla.

Zaključke sve četiri panel diskusije možete da preuzmete u našoj biblioteci: https://bit.ly/2y9OVa0

 

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *