• Nemanjina 4/V Beograd
  • +381 11 2641-447
  • Pon-Pet:  9:00am-5:00pm   Sub-Ned:  Ne radimo
Ambasador SR Nemačke u poseti prvoj poljoprivrednoj socijalnoj zadruzi

Ambasador SR Nemačke u poseti prvoj poljoprivrednoj socijalnoj zadruzi

Njegova ekselencija g. Tomas Šib, sa predstavnicima projekta Podsticanje zapošljavanja mladih i nemačke organizacije HELP, posetio je prvu poljoprivrednu socijalnu zadrugu u Kamenici. Radna poseta je počela u proizvodnom pogonu gde su mladi kooperanti predstavili praktične veštine u oblasti prerade, pakovanja i skladištenja prerađevina od voća, ali i znanja u oblasti upravljanja proizvodnim procesima i praćenju rizika.

„Ideja o formiranju socijalne zadruge razvijena je i pokrenuta nakon šestomesečnog monitoringa implementacije novog Zakona o zadrugama Republike Srbije. Socijalno odgovorni sistem zadruge dizajniran je da pomogne mladima da zarade više baveći se poljoprivredom. Objekat, oprema i znanje kojim raspolažu naši mladi kooperanti rezultat su podrške koju smo dobili u okviru nemačko-srpske razvojne saradnje i GIZ projekta Podsticanje zapošljavanja mladih“, rekao je u svom izlaganju Dejan Mitić, jedan od osnivača.

Drugi deo posete iskorišćen je za kratke individualne razgovore sa mladim rukovodstvom zadruge i kooperantima, koji su se okupili u velikom broju. Čule su se različite životne priče mladih među kojima je bilo pravnika, ekonomista ali i povratnika iz azila i nekvalifikovanih mladih koji žive od rada na tuđim gazdinstvima. Svako je na svoj način predstavio očekivanja od saradnje sa zadrugom, koja ih povezuje i podstiče na pošten rad.

Iskorišćena je prilika i gostima je predstavljen priručnik „Kako formirati poljoprivrednu socijalnu zadrugu“ u kojem su opisana prva iskustva i predlozi za širenje modela. Onlajn verzija priručnika će uskoro biti objavljena na ovom sajtu.

Call Now Button