• Nemanjina 4/V Beograd
  • +381 11 2641-447
  • Pon-Pet:  9:00am-5:00pm   Sub-Ned:  Ne radimo

Dan devojčica: Kako izgleda biti vatrogaskinja?

U okviru ovogodišnjeg Dana devojčica obeleženog 26. aprila, učenice 8. razreda Osnovne škole “Banović Strahinja” su u pratnji svoje nastavnice građanskog vaspitanja posetile Vatrogasnu brigadu Beograd. Pripadnici i pripadnice Sektora za vanredne situacije su bili domaćini devojčicama i približili im zanimanje vatrogasca/kinje. Pored zaposlenih u Vatrogasnoj brigadi, učenice u imale priliku i da razgovaraju sa Aleksandrom Bogunović, valsnicom preduzeća “Bexing” iz Beograda koje se bavi proizvodnjom vatrogasnih kamiona.

Poseta je počela obilaskom garaže Vatrogasne brigade gde su devojčice mogle da se upoznaju sa prostorom gde su stacionirana vozila i gde vatrogasci/kinje pristupaju intervenciji kroz korišćenje opreme i pokretanje vozila. Tokom ovog dela posete, učenice su bile u prilici da istraže unutrašnjost vozila kako bi za trenutak osetile težinu odgovornosti koje zanimanje vatrogasca/kinje iziskuje. Obilazak je nastavljen uz stručno vođenje do informativnog centra gde se primaju pozivi o požarima i saobraćajnim nesrećama, kao i do prostorija za vežbanje i odmor.

Uprava za vanredne situacije u Beogradu u svom kolektivu ima 33 zaposlene žene, koje su raspoređene u 16 Vatrogasno spasilačkih jedinica. Učenice su saznale da svaka žena prolazi obuku i osposobljavanje za vatrogaskinju u sklopu kursa koji traje tri meseca. Njihov motiv da se bave ovim visoko odgovornim i teškim poslom, kako kažu, jeste pre svega humanog karaktera.

 

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *