• Nemanjina 4/V Beograd
  • +381 11 2641-447
  • Pon-Pet:  9:00am-5:00pm   Sub-Ned:  Ne radimo

Dan devojčica obeležen u Devetoj beogradskoj gimnaziji

Povodom Dana devojčica, učenice Devete beogradske gimnazije posetile su IT kompaniju HTEC Group. Tamo su ih dočekale zaposlene žene i sa njima podelile priče kako iz profesionalnog, tako i iz ličnog života.

Poseti je prethodila radionica koja je imala za cilj da se učenice pripreme za intervju sa stručnjakinjama koje rade u kompaniji. Radionicu su organizovale i vodile praktikantkinje Centra Inventiva, a središnja aktivnost radionice bila je priprema pitanja za razgovor. Pre nego što su devojke počele da osmišljavaju pitanja koja bi postavile ekspertkinjama, trenerice su im ukratko predstavile kompaniju HTEC i zanimanja sa kojima će se susresti prilikom posete. Učešće u ovakvoj aktivnosti doprinelo je da učenice osveste značaj pripremanja za realne susrete sa svetom rada, ali i da se na taj način otvaraju nove teme o kojima ranije nisu razmišljale.

Pored pripreme za predstojeći susret, realizovane su i druge individualne i grupne aktivnosti od značaja za razvoj karijere. Bilo je reči o samom Danu devojčica, stereotipima u svetu rada,  pojmu karijere, promenama koje se danas dešavaju na tržištu rada i zahtevima koje sa sobom nose, kao i o važnosti interesovanja za izbor budućeg zanimanja.

Kada je reč o samoj poseti kompaniji, razgovor između devojaka i ekspertkinja je bio zanimljiv, koristan i vrlo inspirativan. Učenice su imale priliku da čuju različite karijerne priče kroz koje su se prožimale poruke o tome koliko su važni trud i istinsko interesovanje za posao kojim se bavimo, da je moguće balansirati između karijere i privatnog života, kao i da ne postoji univerzalni recept za uspeh, već da je bitno rukovoditi se sopstvenim potrebama, afinitetima i željama prilikom građenja vlastite karijere.

Učenicima su se predstavile žene koje rade na sledećim pozicijama: front-end developer, java developer, user interface designer, projektna menadžerka i direktorka računovodstva. Jedna od ovih profesionalki je otkrila da je u isto vreme osnivačica jedne plesne škole i DJ, druga svoju strast prema planinarenju koja ju je odvela do osvajanja Kilimandžara, dok je treća predstavila svoj karijerni put vraćajući se u detinjstvo i stavljajući fokus na emocionalnu stranu svoje priče. Sem toga, učenice su imale priliku da čuju sa kojim se to izazovima i pritiscima suočava jedna mlada žena kada odluči da se bavi IT delatnošću, kao i koliko je važno prepoznati i ne propuštati različite prilike koje su na raspolaganju.

 

 

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *