• Nemanjina 4/V Beograd
  • +381 11 2641-447
  • Pon-Pet:  9:00am-5:00pm   Sub-Ned:  Ne radimo
Glas mladih preduzetnika

Glas mladih preduzetnika

Kako pronaći novac za otpočinjanje sopstvenog posla, šta je presudno da bi se ostvario uspeh u preduzetništvu, kako se probiti na tržištu i donositi ispravne poslovne odluke – bila su najčešća pitanja koja su mlade Nišlije postavljale uspešnim preduzetnicima iz svoje sredine na motivacionoj tribini „Glas mladih preduzetnika“ organizovanoj u okviru projekta Podsticanje zapošljavanja mladih.

Tribina je održana 18. novembra 2016. godine, u organizaciji prostora za kreativno delovanje Deli i revizorske kompanije „E&Y“, koja već pet godina održava izbor za najboljeg preduzetnika u Srbiji za tekuću godinu. Za ovu prestižnu titulu prethodnih godina nadmetali su se i sagovornici mladih na ovoj tribini: Milovan Kocić, predsednik niške kompanije „Yumis“, Maja Aleksić Ilić, suvlasnica

„Vinarije Aleksić“ iz Vranja, i Zlatko Kadić, direktor i suvlasnik leskovačke kompanije „Nevena color“.

Milovan Kocić, koji među pomenutim preduzetnicima ima i najviše iskustva, poručio je mladima da je sticanje različitih znanja, i izvan formalne struke, neophodno ne samo pri započinjanju poslovanja već tokom celokupnog razvoja preduzetničke kompanije. „Veoma je važno da stičete što više znanja, a ako nemate novca za specijalizovane kurseve, mnogo toga možete besplatno naučiti na internetu“, istakao je Kocić. Govoreći u uspehu koji je njegova kompanija „Yumis“ postigla, Kocić je naglasio da je, osim dobre ideje, potrebno mnogo napornog rada i odgovornosti u poslovanju da bi se zadobila lojalnost kupaca. Ta odgovornost, po njegovom mišljenju, podrazumeva i podršku mladima u otpočinjanju poslovanja tako što će im kompanije omogućiti stručnu praksu ali i pružiti savete kako neku dobru poslovnu ideju da pretoče u uspešan posao.

Zlatko Kadić, direktor i suvlasnik kompanije „Nevena color“, takođe je skrenuo pažnju mladima na koristi koje im mogu doneti znanje stečeno kroz prakse u kompanijama i usavršavanje u poznavanju stranih jezika. Kadić je naveo sopstveno iskustvo, budući da kada je započinjao preduzetničku karijeru, nije dovoljno znao o delatnosti kojom je želeo da se bavi. Zato je, osim proučavanja stručne literature o ovoj grani hemijske industrije, mnogo vremena posvetio obilaženju i ispitivanju tržišta i prikupljanju informacija o tome koji se proizvodi najviše traže.

To radi i danas, kako bi na vreme u proizvodnju uveo neophodne inovacije. „Da biste uspeli u poslu, ne smete biti sujetni. Uvek pitajte ono što ne znate, a čim budete u mogućnosti, zaposlite i profesionalne menadžere, koji su u određenim oblastima stručniji od vas. Kompanija koja zavisi od odluka samo jednog čoveka nema velikih izgleda na uspeh“, rekao je Kadić mladima.

Maja Aleksić Ilić, suvlasnica „Vinarije Aleksić“, najmlađa je po preduzetničkom stažu, što joj nije smetalo da zajedno sa sestrama od hobija svojih roditelja napravi uspešan porodični posao. Mladima je objasnila da je na samom početku poslovanja istražila tržište i zaključila da je među 300 registrovanih vinarija u Srbiji najviše onih koje proizvode ili jeftina ili pak previše skupa vina, te je odlučila da svoj proizvod nameni potrošačima srednje kupovne moći. Od početnih 1.000 litara, koliko je ova porodična vinarija proizvodila 2011. godine, sada na tržište plasira 300.000 litara. „Ako imate dobru ideju, svaki trenutak je pravi za započinjanje posla, bez obzira na društvene i ekonomske okolnosti. Ali važno je da prethodno imate znanje koje je primenjivo i da se neprekidno usavršavate. Morate biti uporni i istrajni, čak i ako vam izgleda kao da se sve zaverilo protiv vas. Uz takav rad i uz dobar proizvod, postoji velika šansa za uspeh“, poručila je mlada preduzetnica svojim nešto mlađim sagovornicima, a možda i budućim kolegama u svetu preduzetništva

Call Now Button