U znak sećanja i zahvalnosti nekadašnjoj pedagoškinji Šeste beogradske gimnazije, od 19. do 30. novembra su obeleženi Novembarski dani Sonje Žarković. Sonja Žarković je ostavila neizbrisiv trag u razvoju pedagoške prakse u Srbiji, boreći se za obrazovanje koje prevazilazi granice školskih udžbenika i zidova i radeći na različitim projektima i programima. Između ostalih, dala je značajan doprinos projektu Transformacija sukoba i osnaživanje mladih koji je realizovan uz podršku GIZ-a.

U okviru ove tradicionalne manifestacije, 29. novembra je održana radionica karijernog vođenja pod nazivom „Karijerno ćaskanje“ za učenike III razreda. Radionicu su vodili maturanti škole i vršnjački edukatori Isidora Tišma, Andrijana Jakšić i Mihailo Milovanović, uz podršku Mirjane Jeftenić iz tima projekta Podsticanje zapošljavanja mladih.

Polazeći od shvatanja karijere kao dinamičnog procesa koji traje tokom čitavog života, učenici su „ćaskali“ o aspektima koje karijera obuhvata, ali i kako se promene, koje svakodnevno prožimaju ljudski život, odražavaju na tržište rada, te na značenje i razvoj karijere. Sem toga, bili su u prilici da naprave mapu vlastite karijere što je zahtevalo da razmisle o vrednostima koje su za njih lično važne, o putu koji su do sada prešli, sa kakvim izazovima se trenutno suočavaju i kako vide dalji tok razvoja svojih karijera. Radionica je zaokružena diskusijom i razmenom iskustava o načinima (izvorima) prikupljanja informacija o zanimanjima i mogućnostima obrazovanja.

 

 

“Karijerno ćaskanje” u Šestoj beogradskoj gimnaziji

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *