Informisanje, savetovanje i posredovanje

Uspešna iskustva stečena kroz realizaciju projekta Profesionalna orijentacija u Srbiji osnova su na kojoj su unapređene aktivnosti za mlade s ciljem da se olakša njihova tranzicija u dalje obrazovanje ili na tržište rada.
Glavni partneri projekta u ovoj podršci mladima su Kancelarije za mlade, srednje stručne škole i Nacionalna služba za zapošljavanje.

Karijerni info kutak u školama i Kancelarijama za mlade, Centri za informisanje i profesionalno savetovanje i Klubovi za traženje posla pri filijalama Nacionalne službe za zapošljavanje, su postali mesta na kojima mlada osoba može da dobije informacije važne za upravljanje karijerom.

Program ,,Od škole do posla’’ – Karijerno vođenje i savetovanje u srednjim stručnim školama

Mladi u srednjim stručnim školama stiču veštine za upravljanje karijerom, imaju mogućnost da uče o sebi, istražuju mogućnosti koje se tiču obrazovanja i zapošljavanja, kreiraju svoj plan karijere ali i da donesu jasne odluke i krenu u ostvarenje tog plana. Sve aktivnosti podrške mladima imaju za cilj da nakon završetka školovanja imaju što lakši prelazak iz škole u svet rada. Program se sprovodi u 70 srednjih stručnih škola Niškog, Jablaničkog, Sremskog i Južnobanatskog okruga.

Karijerni info kutak u Kancelariji za mlade

Najvažnije aktuelne informacije o mogućnostima za zapošljavanje u lokalnoj sredini, o postojećim merama i  uslugama koje mogu iskoristiti, potrebama lokalnog tržišta rada, o preduzetništvu ili nastavku obrazovanja, mladi mogu dobiti od svojih vršnjaka u kancelariji za mlade u okviru servisa pod nazivom Karijerni info centar.

Karijerni info kutak mladima pruža podršku u procesu potrage za poslom, informacije o aktuelnim trendovima na tržištu rada, obuke za veštine upravljanja karijerom, praksu u kompanijama i školama, psiho-socijalnu podršku i različite vidove grupne i vršnjačke podrške.

Karijerni info kutak je mladima dostupan u Kancelarijama za mlade u Leskovcu, Nišu, Sremskoj Mitrovici, Staroj Pazovi i u okviru organizacija za civilno društvo – Udruženje Romskih studenata i Udruženje studenata Vršac.

Virtuelni karijerni kutak predstavlja prostor za komunikaciju sa mladima i nalazi se na Facebook adresi: Podsticanje zapošljavanja mladih – GIZ YEP (@ GIZYEP) 

Studentska praksa

Program studentske prakse namenjen je studentima završnih godina studija psihologije, pedagogije, andragogije, socijalne politike i socijalnog rada. Program je kreiran od strane Centra Inventiva, i studentima pruža mogućnost da u radu sa vršnjacima primene specifična znanja stečena tokom studija i ujedno realizuju deo svojih studijskih obaveza.

Dan devojčica

Temi rodne ravnopravnosti, koja prožima sve aktivnosti u projektu, posvećena je jednodnevna manifestacija pod nazivom Dan devojčica – Girls Day.

Međunarodni Dan devojčica je ustanovljen na nivou Ujedinjenih nacija i obeležava se u svetu svake godine poslednjeg četvrtka u aprilu, tako da se 2017 godine ona održava 27. aprila. Manifestaciju organizuje Udruženje poslovnih žena Srbije u saradnji sa Centrom Inventiva, školama, kancelarijama za mlade, preduzećima i devojčicama i devojkama.

Cilj ove manifestacije je stvaranje mogućnosti da se devojčice upoznaju sa netipičnim profesijama kojima se žene bave, da prošire znanje i svest o mogućnostima za izbor zanimanja i osnaže da prilikom odabira svojih profesija ne podležu stereotipima već se rukovode prema ličnim interesima i talentima.

Program je zamišljen kao dan kada devojčice i devojke posećuju izabrana preduzeća i tako dobijaju priliku da steknu konkretna iskustva u oblastima u kojima žene profesionalno nisu dovoljno zastupljene, kao što su oblasti tehnologija i prirodnih nauka, sektor informacionih tehnologija, mašinstva, građevinarstva, arhitekture i sl. Na taj način devojčice mogu da ostvare prve važe kontakte za svoje buduće karijere, prepoznaju jednake šanse pristupa i učešća u tehničkim zanimanjima, kao i da u kontaktu sa uspešnim ženama nađu inspiraciju.

Cilj akcije je i institucionalizacija manifestacije u saradnji sa velikim brojem partnera iz privrede, preduzećima, univerzitetima, naučnim institutima, poslovnim ženama, resornim ministarstvima, predstavnicima lokalne uprave i medijima, kao i upoznavanje javnosti, roditelja i bližeg okruženja za povećanim interesovanjem devojčica i devojaka za tradicionalno “muška” zanimanja.

Od aprila 2001. godine, kada je u Nemačkoj prvi put obeležen Dan devojčica, u ovoj manifestaciji je učestvovalo više od milion devojčica. Uspešnost manifestacije se ogleda i u činjenici da Evropski socijalni fond podržava aktivnosti Dana devojčica u sve više zemalja kao i u tome da ovaj koncept preuzima sve veći broj zemalja.

27. aprila 2017. se održava sedmi po redu Dan devojčica u Srbiji.