• Nemanjina 4/V Beograd
  • +381 11 2641-447
  • Pon-Pet:  9:00am-5:00pm   Sub-Ned:  Ne radimo
Kvikstarter: Jednodnevna obuka za IT preduzetnike

Kvikstarter: Jednodnevna obuka za IT preduzetnike

Uprkos tome što je broj novoosnovanih preduzeća u Srbiji u 2016. bio veći za tri odsto u odnosu na godinu koja joj je prethodila, privatni sektor po svojoj ekonomskoj moći i dalje znatno zaostaje u poređenju s razvijenim zemljama. Iz tog razloga u okviru državnih institucija, nevladinih organizacija i strukovnih udruženja pokrenuti su brojni programi za podsticanje preduzetničkog duha kod mladih ljudi.

U ove napore uključio se i projekat Podsticanje zapošljavanja mladih, koji je podržao Niški klaster naprednih tehnologija (NiCAT) u tome da u februaru 2017. godine, u saradnji s kreativnim prostorom Deli, organizuje događaj pod nazivom Kvikstarter. Ova jednodnevna radionica namenjena je nezaposlenim mladima iz Niša i okoline koji planiraju da pokrenu sopstveni posao u IT sektoru.

Goran Mladenović, menadžer NiCAT-a, kaže da je odziv bio neočekivano mali, i da to pokazuje da društvo mora da uloži mnogo više napora u promovisanje preduzetničkog duha i motivisanje mladih da samostalno otpočnu posao u određenoj struci. „Za projekat prekvalifikacije u IT sektor u Nišu javilo se nešto više od 350 kandidata, za 20 mesta, a u slučaju ovog projekta za 50 mesta javilo se svega 80 kandidata. Među njima, skoro svaka druga osoba dobila je šansu da stekne znanja o zasnivanju i vođenju preduzeća, što je svakako pozitivno, ali bi bilo mnogo bolje da je interesovanje za ovakve radionice mnogo veće“ – kaže Goran.

Priliku da učestvuju u besplatnoj obuci dobili su oni koji su pokazali najveću motivaciju za ovakav vid poslovanja, bez obzira na to da li već imaju razrađenu poslovnu ideju ili još uvek rade na njoj i doteruju je, jer je glavni uslov za odabir kandidata bila njihova želja i volja da kreiraju novu ekonomsku i tehnološku vrednost u društvu.

Obuka je organizovana u Deli prostoru za četrdeset mladih, podeljenih u dve grupe od po 20 članova. Svaka grupa imala je po četiri tima, u kojima su bile osobe različitih struka, iz oblasti tehnologije, ekonomije, ali i društvenih delatnosti (psiholozi, sociolozi, dizajneri, umetnici…), kako bi se, između ostalog, pokazalo da je i u tehnološkim kompanijama neophodno da zaposleni raspolažu različitim znanjima i da međusobno dobro sarađuju. Polaznici kursa učestvovali su u raznim simulacijama, kojima su verno predstavili poslovne izazove s kojima se preduzetnici suočavaju, uključujući i prezentaciju sopstvenog projekta potencijalnim investitorima i osmišljavanje načina za prikupljanje dodatnog izvora finansiranja.

„Obuka je bila vrlo zahtevna. Polaznici su za deset sati prošli kroz skoro sve faze u započinjanju poslovanja. Prvo su čuli iskustva uspešnih preduzetnika, a nakon toga su započeli simulaciju poslovanja. Treneri su ih vodili kroz sve faze razvoja poslovanja, a oni su bili toliko zainteresovani i angažovani da, po sopstvenim rečima, nisu ni primetili kako je brzo protekao dan“ – Mladenović prenosi iskustva sa ove obuke.

Posle jednodnevne radionice u centru Deli, najboljim timovima biće ponuđene i detaljnije trodnevne obuke na kojima će mladi zajedno s trenerima produbljivati svoja znanja.

Mladenović ističe da je, osim sticanja znanja o upravljanju novozapočetim poslom (startup), jedna od glavnih ideja ovog projekta bila promovisanje proaktivnosti mladih. „Da biste bili uspešni u poslu, morate neprekidno raditi na sebi, unapređivati svoje ideje i pokazivati snažnu inicijativu koja će obezbediti razvoj kompanije. U današnje vreme, poslovanje se mora stalno inovirati kako biste se uspešno nadmetali s konkurencijom, koja ne samo da prati već i predvodi nove trendove na tržištu“ – zaključuje Mladenović.

Bez obzira na to da li će ovi mladi pokrenuti sopstveni posao ili će raditi u drugim kompanijama, ovakve edukativne radionice su im izuzetno korisne, jer će ih iskustvo koje steknu u svakom pogledu učiniti konkurentnijim i spremnijim za izazove s kojima će se sresti u traženju posla.

Call Now Button