Mladi pčelari i pčelarke iz Leskovca i okoline, koji učestvuju u našem mentorskom program koji realizujemo na pomenutoj teritoriji, proveli su još jedan radan vikend. U subotu, 18. novembra 2017. godine, u prostorijama Poljoprivredne savetodavne stručne službe u Leskovcu, održana je obuka za proizvodnju pčelinjih matica kojoj su mlade pčelarke i pčelari prisustvovali zajedno sa svojim mentorima.

Na ovoj obuci, učesnici/ice su imali priliku da saznaju nešto više o teorijskim osnovama proizvodnje pčelinjih matica, njihovoj anatomiji i reproduktivnim karakteristikama, odabiru jedinki i načinu odgajanja pčelinje matice, kao i o svim uslovima koji su neophodni da se proces reprodukcije matice odvija na najbolji mogući način. Praktični deo obuke, koji će se realizovati na nekom od pčelinjaka, planiran je za mart 2018. godine.

Narednog dana, u nedelju, 19. novembra, realizovana je obuka na temu “Faze u razvoju pčelinjeg društva i faktori neophodni za uspešno pčelarenje”. Obuku je realizovao dr Goran Jevtić sa Instituta za krmno bilje u Kruševcu.

Mladi pčelari i pčelarke informisani su o petofaznom modelu razvoja pčelinjeg društva čije se faze razlikuju, kako u količini, tako i po kvalitetu pčela koje obrazuju društvo. Sem toga, imali su priliku da nešto više saznaju o procesu pripreme društva za zimu, pravilnom načinu prihrane i zaštiti pčelinjeg društva od različitih vrsta bolesti i parazita.

 

Leskovac: održane još dve obuke za mlade pčelare i pčelarke