GNA_2298U danima koji su iza nas, od 1. do 4. juna u Sokobanji, prvi put je održana manifestacija „Međunarodni dani učeničkog preduzetništva“. Kao što se iz samog naziva nazire, događaj je realizovan sa ciljem promocije i podsticanja preduzetništva mladih, a organizovale su ga Pravno-poslovna škola iz Niša i Srednja škola „Branislav Nušić“ iz Sokobanje. Manifestacija je okupila učeničke kompanije pri organizaciji „Dostignuća mladih u Srbiji“, učenička virtuelna privredna društva u okviru Servisnog centra pri Ekonomskoj školi u Sopotu i učenička privredna društva iz Slovenije i susedne Bugarske. Kao gost, na manifestaciji se predstavila i škola „Prof. dr Asen Zlatarov“ iz Vidina (Bugarska). Spisak škola učesnica možete pogledati ovde: Međunarodni dani učeničkog preduzetništva.

GNA_2694Tokom manifestacije, učeničke kompanije i privredna društva su imala priliku da se predstave i razgovaraju sa zainteresovanim posetiocima na štandovima postavljenim na šetalištu pored Srednje škole „Branislav Nušić“. Sem toga, organizovane su radionice za učenike i nastavnike, kao i predavanje na temu razvoja učeničkog preduzetništva i dualnog obrazovanja.

Verovatno najzanimljiviji deo čitavog događaja je bila takmičarska smotra u okviru koje su učeničke kompanije prezentovale svoje biznis ideje na temu „Doprinos razvoju turizma Sokobanje“. Ideje je ocenjivao stručni žiri, nakon čega su proglašena tri najbolja rešenja. Prvo mesto osvojila je učenička kompanija VPD „Lavandomanija“ iz Tehničke škole u Knjaževcu, za biznis plan “Adrenalin park”.

Manifestacija je organizovana pod pokroviteljstvom opštine Sokobanja, uz podršku projekata „Podsticanje zapošljavanja mladih“ i „Reforma srednjeg stručnog obrazovanja“ koji se sprovode u okviru Nemačke razvojne saradnje.

Međunarodni dani učeničkog preduzetništva 2017