• Nemanjina 4/V Beograd
  • +381 11 2641-447
  • Pon-Pet:  9:00am-5:00pm   Sub-Ned:  Ne radimo
Mladi pčelari iz Medveđe

Mladi pčelari iz Medveđe

Stanovnici Jablaničkog okruga vekovima su se uspešno bavili pčelarstvom, pre svega zahvaljujući više nego pogodnim prirodnim uslovima. Uprkos tome, višedecenijska besparica postepeno je dovela do znatnog smanjenja broja jablaničkih pčelara, tako da je, usled velikih izdataka za nabavku adekvatne opreme, na lokalnom tržištu ostala samo nekolicina iskusnih starijih pčelara. Projekat Podsticanje zapošljavanja mladih pokušava da preokrene ovaj negativan trend privlačenjem i angažovanjem mladih pčelara tako što im pruža mentorstvo, obezbeđuje opremu, stručne obuke i studijska putovanja.

„Naše podneblje je idealno za bavljenje pčelarenjem, sa nezagađenim potocima i šumama. Potrebno je samo malo sreće u vidu dobrih klimatskih uslova tokom pet meseci godišnje, koliko traje pčelarska sezona, kako bi rezultati bili dobri“, priča Miloš Jović iz Udruženja pčelara „Apis“ iz Medveđe. A u prilog tome da postoji dugotrajna tradicija pčelarenja u njegovom rodnom kraju, kaže Miloš, govori i činjenica da se u nazivu grada iz koga dolazi krije reč „med“.

„Početkom prošle godine nas nekoliko čulo je za mogućnost da pčelari ispod 35 godina starosti dobiju košnice i prateću opremu kao donaciju projekta Podsticanje zapošljavanja mladih, pa smo se prijavili na konkurs. Kasnije smo, uz konsultovanje eksperata iz GIZ-a dobili i podršku za osnivanje zasebnog pčelarskog udruženja ‘Apis’, koje ima zadatak da okuplja pčelare iz okoline

Medveđe, ali i da širi kulturu pčelarstva, pogotovo među mladim svetom. Pokazalo se da je to dobra strategija jer nas je prilikom osnivanja udruženja bilo šestoro, a sada nas je već preko tridesetoro“, naglašava Jović.

Svi članovi „Apisa“ imaju mogućnost da koriste doniranu opremu, a pored toga posebno ističu da su mnogo naučili iz razmene iskustava sa starijim kolegama iz zemlje i okolnih zemalja, poput pčelara iz Slovenije, i da im je veliku pomoć pružila obuka iz oblasti pisanja poslovnih projekata, finansijskih planova i marketinga, o čemu ranije gotovo ništa nisu znali. Danas su i oni u prilici da drže predavanja svojim mladim sugrađanima.

„Organizovali smo otvoreni čas za četrdeset maturanata srednje škole u Medveđi, gde smo pokušali da im predočimo sve lepote i vrednosti bavljenja ovim zanatom. Svakome ko nema nameru da nastavi školovanje na nekoj višoj školi ili fakultetu preporučivali smo da se okuša u pčelarstvu jer bi u tom slučaju dobio svesrdnu pomoć svih učesnika u projektu, uključujući i članove našeg udruženja. Naravno da bavljenje pčelarstvom ne garantuje uspešne rezultate preko noći – ipak je to vrsta preduzetništva koja zahteva dobru organizaciju, međusobno povezivanje pčelara, pa i malo dobrih vremenskih uslova, ali šteta bi bilo da ne privučemo makar deo mladih, pogotovo ako imamo u vidu da je velika verovatnoća da im se neko u porodici ranije bavio proizvodnjom meda“, zaključuje Jović.

Call Now Button