• Nemanjina 4/V Beograd
  • +381 11 2641-447
  • Pon-Pet:  9:00am-5:00pm   Sub-Ned:  Ne radimo
Nova dečija igrališta u romskim naseljima 1

Nova dečija igrališta u romskim naseljima

Za ispunjen i srećan život potrebno je, pored ekonomske stabilnosti, posedovati još nešto – mogućnost da se slobodno vreme provede na kreativan način. Zato se projekat Podsticanje zapošljavanja mladih – GIZ YEP pored zapošljavanja mladih Roma i Romkinja bavi i unapređenjem životnih uslova u romskim naseljima širom zemlje. Da bi taj cilj mogao da se ostvari, postavljeno je pet montažnih dečijih igrališta u odabranim romskim naseljima u Nišu, Leskovcu, Pirotu, Preševu i Subotici.
Jedno od njih je i pirotsko naselje Rasadnik, u kojem živi oko 2.500 Roma, od kojih je oko 300 dece. Ova mesna zajednica sa svojim asfaltiranim ulicama, sređenim kućama, vodovodom i kanalizacijom, spada u jedno od najuređenijih romskih naselja u Srbiji. Ono što joj je nedostajalo su bezbedna i opremljena mesta na kojima bi deca i mladi mogli da provode vreme u igri i druženju. Iako je Rasadnik i pre toga imao nekoliko igrališta, ona nisu bila u dobrom stanju.

Iz tog razloga je nevladina organizacija „Ternipe“ iz Pirota, koja se bavi unapređenjem položaja mladih Roma, otpočela saradnju s Ministarstvom sporta i omladine i Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju – GIZ-om – na izgradnji sasvim novog dečijeg igrališta u Rasadniku, po svetskim standardima.

Radmila Nešić, predsednica ove nevladine organizacije, kaže da su novo igralište podigli na mestu starog, koje se vremenom pretvorilo u zarastao i neugledan teren na koji su građani bacali đubre. Zajedno sa stanovnicima Rasadnika očistili su ovo zemljište i počeli da postavljaju mobilijar, čije je troškove kompletne opreme i njenog postavljanja finansirao GIZ. Tokom radne akcije pomagali su im i sugrađani, koliko je ko mogao – neki su donosili građevinska kolica, lopate i druge alatke, drugi su obezbeđivali priključke za struju ili vodu. „Poseban doživljaj je kada vidite kako cela zajednica ulaže napor da bi se ostvario zajednički cilj“, kaže Radmila Nešić i dodaje da su postavili mnoštvo opreme, poput klupa za sedenje, ljuljaški, klackalica, stola za stoni tenis itd.

„Cilj nam je bio da poboljšamo kvalitet života mladih Roma u ovom naselju i mislim da smo u tome uspeli. Igralište je sada svaki dan puno. Svi ga koriste, i mladi i stariji – deca se igraju na spravama namenjenim za zabavu i rekreaciju, a njihovi roditelji ili bake i deke sede na klupama i uživaju u njihovoj sreći. Ono što me posebno raduje jeste činjenica da žitelji Rasadnika veoma vode računa o igralištu, trude se da ga očuvaju u dobrom stanju i održavaju čistim i urednim. To je i način da pokažu svoju zahvalnost što su dobili jedan ovakav kutak koji će im ulepšati svakodnevicu“, smatra Radmila Nešić.

Osim praktičnog mobilijara, ovo igralište dobilo je i stazu u formi mozaika u čijoj izgradnji su učestvovali lokalni stanovnici. „Ternipe“ najavljuje nastavak saradnje s drugim opštinama u Srbiji i GIZ-om, s ciljem da se izgradi još ovakvih igrališta za stanovnike romskih naselja, a u planu im je i izgradnja košarkaškog terena, kao i parka u kojem bi svi njihovi sugrađani
mogli da uživaju u prirodi.

Call Now Button