• Nemanjina 4/V Beograd
  • +381 11 2641-447
  • Pon-Pet:  9:00am-5:00pm   Sub-Ned:  Ne radimo
Nove generacije povrtara: Do zdrave hrane planskim širenjem

Nove generacije povrtara: Do zdrave hrane planskim širenjem

U okviru podrške mladim poljoprivrednicima Jablaničkog okruga, projekat Podsticanje zapošljavanja mladih podržava usavršavanje i finansijski osnažuje povrtare mlađe od 35 godina. Nakon detaljnog ispitivanja njihovih potreba, projekat je odabrao 25 mladih kojima je obezbedio donacije u vidu plastenika i njihovo kasnije obučavanje iz oblasti bezbedne proizvodnje hrane i plasmana poljoprivrednih proizvoda.

Mirjana Đorđević iz leskovačkog sela Brestovac ima 20 godina i završila je Pravno-poslovnu školu u Nišu. Kaže da se ne seća u kom trenutku je tačno odlučila da će se baviti poljoprivredom jer je, poput drugih mladih osoba, prvo maštala o nekim sasvim drugačijim zanimanjima, kao na primer – da postane pilot. Nije mogla da zamisli sebe da radi u kancelariji osam sati dnevno, a istovremeno je bila veoma privržena porodici i nije htela da dugo bude odvojena od nje, ili da ima radno mesto daleko od kuće.

„Tokom treće godine srednje škole dobili smo zadatak da razvijamo sopstvene ideje o biznisu, pa sam počela da razmišljam o vinogradarstvu, svesna da to zahteva ulaganja i da se dugo čeka na veće prihode. Sada sam počela da se bavim povrtarstvom, ali, ko zna, verujem da pred sobom imam dovoljno vremena da se taj stari plan ostvari, i da polako ulažem u širenje proizvodnje“.

Mogućnost da preko projekta Podsticanje zapošljavanja mladih dobije plastenik kao donaciju za otpočinjanje posla videla je na internetu, pa je otišla dodatno da se raspita na info danu u Domu kulture u Brestovcu i prijavila se na konkurs. Njeni drugari u početku nisu bili „baš oduševljeni idejom da se ona time bavi“, verovatno zato što oko sebe imaju prilike da vide mnogo siromašnih zemljoradnika. Ipak, sada na njeno preduzetništvo gledaju u sasvim drugačijem svetlu.

„Sada sam svima ’simpatična’ kada vide da zaista uspešno prodajem povrće. Kod nas još vlada pogrešno uverenje da poljoprivreda nije za mlade, odnosno da nije perspektivna. Zato se nadam da će moj primer pokrenuti barem dvoje-troje vršnjaka da krenu istim putem. Takođe, velika mi je želja da se udružim s drugim mladim povrtarima iz okoline, pa kasnije da napravimo i našu zadrugu“, preduzimljiva je Mirjana.

Odmah pored Brestovca nalazi se selo Čekmin, u kome osamnaestogodišnji Mladen Jović veoma predano širi poljoprivrednu proizvodnju. Premda je ove godine završio srednju poljoprivrednu školu – za koju kaže da je nudila premalo praktične nastave – Mladen nije hteo da ode ni na letovanje, jer je morao da nadgleda svoje zasade. Za donaciju plastenika saznao je preko drugara, i sada već pravi planove za širenje plasteničkog uzgoja, zato što su na taj način veći prinosi, a povrće se manje prska i bezbednije je za upotrebu.

„Bavljenje poljoprivredom bilo je mnogo isplatljivije pre desetak godina, kada je moja porodica počela da gaji žitarice i povrće. U međuvremenu su smanjene otkupne cene i ukinute državne subvencije, dok su gorivo, đubrivo i pesticidi redom poskupeli, i to uz promenu klimatskih uslova. To je težak posao koji zahteva da se svakog dana bude u polju od ranog jutra, a s druge strane, takođe si sam svoj gazda i raduješ se kao malo dete svaki put kad su dobri prinosi“, objašnjava Mladen.

Call Now Button