Naziv projekta: Podsticanje zapošljavanja mladih – Youth Employment Promotion 
Podržava: Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj Savezne Republike Nemačke 
Partner: Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije 
Trajanje projekta: 7/2015 – 12/2019

Projekat Podsticanje zapošljavanja mladih sprovodi se u okviru nemačke razvojne saradnje.

Projekat sprovodi nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH), u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta, kao vodećim partnerom, i uz podršku Ministarstva privrede, Ministarstva rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Cilj projekta je da pružanje podrške mladima starosti od 15 do 35 godina da unaprede svoj položaj na tržištu rada i brže dođu do posla.

Projekat deluje u 3 oblasti:

  1. Uspostavljanje modela lokalnih inicijativa za zapošljavanje mladih
  2. Podrška socijalnim preduzećima da unaprede svoje kapacitete i zaposle mlade iz osetljivih grupa
  3. Uspostavljanje Nemačko-srpske inicijative za održivi rast i zapošljavanje kao političkog dijaloga

Ostvareni rezultati

6.955  mladih osoba je steklo veštine za upravljanje karijerom, za traženje posla i za učeničko preduzetništvo
2.226 devojaka je učestvovalo u manifestaciji Dan devojčica 2016. i 2017. godine
370 nezaposlenih mladih osoba pohađalo je obuke za rad u tekstilnoj industriji, za zavarivanje i rukovanje teškim građevinskim mašinama, kao i za rad u centrima za korisničku podršku
253  mladih osoba je zaposleno
3 zadruge nude mogućnosti za (samo)zapošljavanje za 235 mladih ljudi iz NEET kategorije
• u 3 haba podržani su napori 77 mladih osoba da započnu poslovanje i postanu preduzetnici u oblasti IT i kreativne industrije

Podržane su regionalne preporuke za zapošljavanje u Južnobanatskom i Jablaničkom okrugu u pilotiranju kreiranja međuopštinskih planova zapošljavanja usmerenih na rešavanje potreba lokalnih tržišta rada, mobilnosti radne snage i efikasnog odgovora na potrebe poslodavaca.

Uspostavljen je Nacionalni dijalog za zapošljavanje mladih kao platforma za stučnu razmenu o efikasnim merama podrške mladima.

Nemačko-srpska inicijativa za održivi rast i zapošljavanje

Koordinacija Nemačko-srpske inicijative za održivi rast i zapošljavanje takođe je deo projekta. Nemačko-srpsku inicijativu pokrenuli su nemački ministar Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) i dva srpska ministra – ministar privrede i ministarka zadužena za evropske integracije.

Nemačko-srpska inicijativa ne samo da povezuje sve ranije pokrenute i nove projekte u okviru nemačko-srpske razvojne saradnje, već objedinjuje i priprema buduće mere tako što ciljano sprovodi tematske studije, obezbeđuje podršku partnerima u Srbiji oko strateških koraka i organizuje događaje različitih formata.