• Nemanjina 4/V Beograd
  • +381 11 2641-447
  • Pon-Pet:  9:00am-5:00pm   Sub-Ned:  Ne radimo
Obuka za rukovanje viljuškarom

Obuka za rukovanje viljuškarom

Istraživanja pokazuju da je u Srbiji i dalje veoma mali broj mladih koji odluke o svojoj budućoj karijeri donose tako što se prethodno informišu o tome koja zanimanja su tražena ili će biti tražena na tržištu rada. S druge strane, kada postanu svesni potreba poslodavaca, mladi izražavaju veliku spremnost da se prekvalifikuju ili dokvalifikuju za profesije koje će im omogućiti lakše pronalaženje posla.

O potrebama tržišta rada mladi najčešće saznaju posle završetka škole, kada počnu da listaju oglase za posao u kojima su brojne stupce ispunile kompanije koje tragaju za viljuškaristima. Iako ova profesija obično nije prvi izbor svršenih školaraca, mnogi se za nju odlučuju kada shvate da s tim zanimanjem mogu lakše da se zaposle, ali i da dobro zarade.

Poslodavci naglašavaju da postoji veliki nedostatak ovih kadrova na domaćem tržištu, te da su čak morali da snize kriterijume za prijem novih radnika. Kompanije, naime, ne zahtevaju formalno obrazovanje za obavljanje ovog posla, već su spremne da ponude i besplatne obuke za mlade koji ispunjavaju osnovne kriterijume za ovo zanimanje.

S obzirom na značaj ove problematike za domaću ekonomiju i za smanjenje nezaposlenosti, projekat Podsticanje zapošljavanja mladih pruža mladima obuku za ovo zanimanje i nastoji da ih poveže s kompanijama koje su u mogućnosti da ih potom zaposle. Posebna pažnja posvećuje se podršci mladima iz osetljivih grupa, koji nisu u dovoljnoj meri prepoznati na tržištu rada.

Jedna od takvih obuka u okviru projekta sprovedena je u saradnji s kompanijom „Gebruder Vajs“ („Gebrüder Weiss“), austrijskim preduzećem za pružanje usluga u oblasti transporta i logistike. Obuka u ovoj kompaniji trajala je 12 radnih dana, a prvih pet polaznika već je završilo obuku.

Pre početka obuke, „Gebruder Vajs“ se obavezao da će pružiti sveobuhvatan stručni kurs kandidatima za viljuškariste, u sopstvenim prostorijama i sa sopstvenom opremom, kao i prevoz kandidata iz njihovog smeštaja u Beogradu do postrojenja u Dobanovcima, a da će, po potrebi, najbolje od njih i zaposliti. GIZ YEP projekat je vršio odabir kandidata za obuku za rukovaoce viljuškarom, finansirao dodatne troškove, od sertifikacije, preko obezbeđivanja smeštaja i ishrane za kandidate, zaštitne opreme, pa sve do isplate malih nadoknada polaznicima pomenute obuke. Onim viljuškaristima koji se ne zaposle u kompaniji „Gebruder Vajs“ posle završetka obuke, AHK (Nemačko-srpska privredna komora) je pružila mogućnost povezivanja sa svojim članicama, odnosno kompanijama koje takođe zapošljavaju ovu struku.

Iskustva prve petorice polaznika ove obuke bila su veoma pozitivna, a svi do jednog bili su iznenađeni što im je besplatno pružena mogućnost da steknu znanja s kojima će biti konkurentniji na tržištu radne snage.

Call Now Button