• Nemanjina 4/V Beograd
  • +381 11 2641-447
  • Pon-Pet:  9:00am-5:00pm   Sub-Ned:  Ne radimo

Održana konferencija “Dan socijalnih preduzeća”

Kakvo je trenutno stanje socijalnog preduzetništva u Srbiji i regionu Zapadnog Balkana? Koja vrsta podrške je neophodna za razvoj socijalnog preduzetništva? Kako mladi u Srbiji kreiraju rešenja za zajednicu kroz preduzetništvo? Ova i slična pitanja našla su se u središtu konferencije „Dan socijalnih preduzeća: podsticanje zapošljavanja mladih kroz socijalno preduzetništvo” koja je održana 16. oktobra u Kombank Dvorani u Beogradu. Konferenciju su organizovali projekat Podsticanje zapošljavanja mladih – GIZ YEP i Smart Kolektiv u partnerstvu sa organizacijama Reflektor teatar i Social Impact Award.

Događaj je okupio socijalne preduzetnike, stručnjake, zainteresovane posetioce, kao i predstavnike kako srpske, tako i nemačke vlade koji su otvorili konferenciju. Naime, prisutnima se najpre obratio Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a potom Tomas Šib, ambasador Savezne Republike Nemačke.

Nakon otvaranja konferencije, učesnici su povedeni u SOCKO, tj. obilazak Grada socijalnih preduzeća, kroz performans koji su pripremili Marko Panajotović i Predrag Vasić iz Reflektor teatra. Učestvujući u ovoj zanimljivoj i jedinstvenoj turi, posetioci su imali priliku da se upoznaju sa 21 socijalnim preduzećem koje učestvuje u programu podrške „Podizanje kapaciteta socijalnih preduzeća“ u okviru projekta Podsticanje zapošljavanja mladih. Ova preduzeća, različitih delatnosti, počev od poljoprivredne proizvodnje, posredovanja u zapošljavanju, kreativne industrije, obrazovanja pa do reciklaže otpada, predstavila su svoje proizvode i usluge i ukazala na društvene probleme sa kojima se svakodnevno hvataju u koštac i pokušavaju da reše.

Po završetku obilaska Grada socijalnih preduzeća, učesnike je dočekala Kristina Noc, predstavnica Akademije socijalnog preduzetništva iz Nemačke, koja je predstavila trenutno stanje i tokove razvoja socijalnog preduzetništva u ovoj zemlji. Reč je potom preuzela Andreja Rosandić, stručnjakinja za socijalno preduzetništvo i suosnivačica socijalnog preduzeća NatureCheck koje se bavi proizvodnjom domaće granole. Ona je pristune bliže upoznala sa postojećem praksom socijalnog preduzetništva u Srbiji i regionu Zapadnog Balkana. Ove dve prezentacije zaokružene su panelom o potrebama i načinima podrške razvoju socijalnih preduzeća i njihovog društvenog uticaja.

U cilju podrške unapređenju rada socijalnih preduzeća kreiran je i pomenuti program „Podizanje kapaciteta socijalnih preduzeća“ čija je realizacija počela pre 7 meseci. Sam program, proces njegove implementacije i dosadašnje rezultate prezentovali su predstavnici projekta Podsticanje zapošljavanja mladih i Smart Kolektiva, dok su pojedini socijalni preduzetnici, koji učestvuju u programu podrške, predočili značaj i značenje koje to učešće ima za njih i njihova preuzeća.

Završni deo konferencije bio je posvećen predstavljanju nove generacije mladih pokretača promena i njihovih ideja za bolje društvo u okviru takmičenja Social Impact Award. Pored stručnog žirija, posetioci su imali priliku da glasaju za rešenje koje im se najviše dopalo, a na samom kraju su proglašeni pobednici i dodeljene nagrade.   

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Call Now Button