P1000319                  P1000714

Crowdfunding kao relativno nov metod prikupljanja finansijskih sredstava za ostvarivanje raznih projekata, bio je razlog održavanja prve „Beogradske crowdfunding konvencije“. Ovaj događaj je održan 7. juna u Dorćol Platz-u, a interesovanje je pokazalo oko 200 učesnika i učesnica.

DSC_9559Nedostatak novca je jedan od najvećih izazova sa kojim se suočava svako ko ima određene poslovne ideje i teži ka ostvarivanju istih. Do finansijskih resursa se može doći na različite načine, među kojima sve značajnije mesto dobija crowdfunding. Ovaj vid finansiranja podrazumeva prikupljanje novca od velikog broja pojedinaca, najčešće putem interneta, odnosno različitih on-line platformi. Posebno je pogodan za one pojedince ili grupe kojima je otežan pristup tradicionalnim načinima finansiranja projekata.

Pojašnjenje koncepta crowdfunding-a i mogućnosti njegovog korišćenja bio je jedan od ciljeva održane konvencije. O značenju i značaju crowdfunding-a govorili su stručnjaci iz ove oblasti, Karsten Wenzlaff i Luka Piškorič. Takođe su predstavljeni rezultati o trenutnom stanju i trendovima u Srbiji. Prema tim nalazima, od 2011. godine crowdfunding kampanjama je prikupljeno nešto više od 653.000 dolara, pri čemu je trećina projekata bila iz sfere umetnosti. Iako je broj pokrenutih kampanja u istom periodu porastao za 400%, samo 7,2% njih je uspešno završeno. Ovakvi podaci govore o tome da crowdfunding u našoj zemlji još uvek nije poznat i iskorišćen u dovoljnoj meri. O mogućnostima i narednim koracima u razvoju crowdfunding-a u Srbiji diskutovano je na panelu organizovanom u okviru konvencije.DSC_9635

Na konvenciji su predstavljeni i primeri uspešnih crowdfunding kampanja iz Srbije i regiona. Svoja znanja i iskustva podelili su predstavnici Startit Centra, ekipa filma Nebeska tema, Buba bar, Kolektiv okus doma i drugi. Osim predstavljanja uspešnih priča, organizovane su i pitching sesije predstojećih crowdfunding kampanja.

Prvu „Beogradsku crowdfunding konvenciju“ zajedno su organizovale Nemačko-srpska inicijativa za održivi rast i zapošljavanje, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva (SIPRU), Fondacija Hajnrih Bel i socijalno preduzeće Brodoto.

P1000970    DSC_9445

Održana prva „Beogradska crowdfunding konvencija“