• Nemanjina 4/V Beograd
  • +381 11 2641-447
  • Pon-Pet:  9:00am-5:00pm   Sub-Ned:  Ne radimo

Mlade koji su svoju šansu za samozapošljavanje videli u poljoprivredi, projekat podržava u tri oblasti: sektora:

  • razvoj pčelarstva u Jablaničkom okrugu,
  • podrška mladim poljoprivrednim proizvođačima,
  • stručna praksa za mlade koji pohađaju srednje poljoprivredne škole, i
  • osnivanje prve socijalno odgovorne zadruge u Kamenici kod Niša.

Mladi pčelari i pčelarke iz jablaničkog okruga su podržani kroz podršku postojećoj pčelarskoj zadruzi „Leskovac“ da unapredi organizaciju i uključi mlade u strukture upravljanja, a zatim su na inicijativu mladih i po ugledu na ovu zadrugu formirane dve nove pčelarske zadruge – „Apis“ i „Beli bagrem“. Za sada je merama obuhvaćeno više od 150 pčelara, među kojima je 56 njih pokrenulo sopstveni posao, a projekat je obezbedio i podršku za nabavku košnica i prateće opreme za zadruge.

25 mladih povrtara iz jablaničkog okruga dobilo je u okviru projekta plastenike za poljoprivrednu proizvodnju, od kojih su svi početnici izuzev njih petoro, koji imaju donekle razvijen posao, a čiji dalji rast bi trebalo da omogući nova zapošljavanja.

U saradnji sa Fondacijom Divac i sa srednjim poljoprivrednim školama u Požegi i Rumi, za učenike završne godine škola u okviru projekta je kreiran program koji im je omogućio da razviju poslovne ideje, a za najbolje – njih 11 u Požegi i pet učenika u Rumi – obezbeđena su sredstva da svoju ideju realizuju, kao i dodatna mentorska podrška. Deo sredstava je obezbeđen kroz projekat, a deo je obezbedila opština, a mladi u Požegi su već počeli da ostvaruju prihode.

Nova inicijativa koja se pokazala veoma uspešnom je podrška mladim proizvođačima u organskoj poljoprivredi. Imajući u vidu da u Srbiji postoji oko 300 gazdinstava i preduzeća registrovanih za tu delatnost a kojima nedostaju kadrovi, posebno oni s visokim obrazovanjem, u saradnji s Nacionalnim udruženjem za razvoj organske proizvodnje „Serbia Organica“, organizovana je stručna praksa za mlade koji su nezaposleni, a koji su na poljoprivrednim fakultetima završili smerove za organsku poljoprivredu. Inicijativu su podržale veoma kvalitetne i uspešne firme, a polovina mladih koji su prošli stručnu praksu je već dobila posao, dok su ostali stekli znanja i veštine koja ih daleko bolje pozicioniraju na tržištu rada i očekujemo da će se i oni zaposliti u skorijoj budućnosti.

Potpuno nova ideja za podršku najosetljivijim grupama mladih na selu je formiranje prve socijalno odgovorne zadruge u Srbiji gde su mladi prepoznali šansu da lokalne prirodne resurse mogu iskoristiti za preradu voća i povrća. U ovoj zadruzi je trenutno radno angažovano 40 mladih, a polovina ostvarenih prihoda se ulaže u osnivanje nove socijalno odgovorne zadruge. Širenje mreže ovakvih zadruga je veoma važno lj da se uključi što veći broj mladih koji i kada nemaju svoja imanja, mogu kao berači bilja da postanu kooperanti, da prihoduju i da istovremeno uče kako se te sirovine mogu preraditi u finalni proizvod za tržište.

U praksi se pokazalo da najbolje rezultate za zapošljavanje mladih u poljoprivredi daje podrška koja kombinuje više aktivnosti: svakom korisniku je obezbeđeno da stekne stručna znanja u poljoprivrednoj oblasti u kojoj posluje, potom najvažnija znanja iz preduzetništva, mentorsko vođstvo u razradi i realizaciji poslovne ideje, i osnovna oprema za proizvodnju. Dodatno, kroz uključivanje mladih u zadruge i druga poljoprivredna udruženja, na raspolaganju im je oprema za više faze prerade i pomoć u plasiranju proizvoda.

Call Now Button