• Nemanjina 4/V Beograd
  • +381 11 2641-447
  • Pon-Pet:  9:00am-5:00pm   Sub-Ned:  Ne radimo

Mladi Romi i Romkinje i povratnici iz azila u zemljama u EU suočavaju se sa velikim izazovima u pronalaženju zaposlenja kao i u reintegraciji u lokalne sredine zbog čega se nalaze u posebnom fokusu projekta Podsticanje zapošljavanja mladih.

U bliskoj saradnji sa nevladinim organizacijama, kompanijama, lokalnim samoupravama i Nacionalnom službom za zapošljavanje, projekat podržava mlade Rome i Romkinje i povratnike iz azila u zemljama EU da se bolje pozicioniraju na tržištu rada u Srbiji i da unaprede kvalitet života u svojim lokalnim zajednicama.

 

Mladi u projektu

Mladi Romi i Romkinje u okviru projekta pohađaju obuke za upravljanje karijerom kao i stručne obuke za zanimanja koja su tražena na tržištu rada u Srbiji.

U saradnji sa nevladinim organizacijama koje podržavaju mlade Rome i Romkinje održavaju se obuke za upravljanje karijerom u kojima se mladi informišu o potrebama lokalnog tržišta rada, stiču veštine za upravljanje karijerom i za traženje posla. Obuke za upravljanje karijerom do sada je pohađalo 856 mladih Roma i Romkinja.

U saradnji sa kompanijama i u skladu sa interesovanjem mladih realizuju se stručne obuke za zapošljavanje kod poznatog poslodavca prilagođene potrebama kompanija ali i specifičnim potrebama mladih iz osetljivih grupa. Stručne obuke za rukovaoce građevinskim mašinama, za negu lepote, za rad u ugostiteljstvu, pohađalo je do sada 206 mladih Roma i Romkinja, koji su se nakon obuka zapošljavali u kompanijama kao što su Teribo, Hotel Slavija, Hotel Kasina, Modulor, Skroz dobra pekara, pekara Toma, i druge.

 

Podrška nevladinim organizacijama

Saradnjom sa nevladinim organizacijama koje podržavaju mlade iz osetljivih grupa projekat pomaže jačanje njihovih kapaciteta, informiše mlade o mogućnostima za usavršavanje i zapošljavanje koje su im u okviru projekta dostupne. Uspešna saradnja ostvarena je sa Udruženjem romskih studenata, Romskim studentskim udruženjem, Centrom Inventiva.

 

Podrška za razvoj lokanih romskih zajednica

Projekat Podsticanje zapošljavanja mladih se bavi i unapređenjem životnih uslova u romskim naseljima širom zemlje. Sa tim ciljem inicirano je postavljanje pet montažnih dečijih igrališta u odabranim romskim naseljima u Nišu, Leskovcu, Pirotu, Preševu i Subotici u čijoj izgradnji učestvuje lokalno stanovništvo.

Call Now Button