Nemačko-Srpska inicijativa za održivi rast i zapošljavanje, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva (SIPRU), Fondacija Hajnrih Bel i socijalno preduzeće Brodoto zajedno organizuju prvu „Beogradsku Crowdfunding Konvenciju“, 7. juna sa početkom u 9:30 časova u Dorćol Platz-u.

Crowdfunding

„Beogradska Crowdfunding Konvencija“ će prvi put na jednom mestu okupiti crowdfunding stručnjake i praktične crowdfunder-e koji upotrebljavaju grupno finansiranje za pokretanje vlastitih projekata. Što se tiče eksperata, na konferenciji će gostovati Luka Piškorič, jedan od pionira crowdfunding-a u Evropi. Karsten Wenzlaff, jedan od najvećih evropskih stručnjaka za crowdfunding, govoriće o mogućnostima koje crowdfunding nudi za proboj u svet. Marko Gregović iz socijalnog preduzeća Brodoto govoriće o tome gde Srbija trenutno stoji što se tiče crowdfunding-a.

Brojke govore kako je crowdfunding tržište još relativno malo, ali brzo rastuće. Od 2012. godine do danas broj kampanja u Srbiji je narastao za 400%, ali je postotak uspešnosti svih kampanja svega 7,2%.

Na konferenciji će biti predstavljene najpoznatije kampanje iz zemlje i regiona. „Buba Bar“ iz Hrvatske je crowdfunding kampanjom uspeo da pokrene kafić u kojem rade isključivo osobe sa Daunovim sindromom. „Startit Centar” je skupio stotinu hiljada dolara kako bi pokrenuo co-working prostore širom Srbije po ugledu na Startit Centar u Beogradu. “Kolektiv okus doma” je ketering služba koju su uz pomoć crowdfunding-a pokrenule izbeglice u Zagrebu.

Crowdfunding je inovativan, globalan i brz način finansiranja projekata i ideja posredstvom interneta. Poslednjih godina postaje sve popularniji, jer omogućava svima, pa i onima koji nemaju mogućnost podrške od strane institucija ili banaka da pokrenu svoje projekte.

Detaljnije informacije o ovom događaju možete pronaći na web stranici www.crowdfunding.rs

Prva “Beogradska Crowdfunding Konvencija”