• Nemanjina 4/V Beograd
  • +381 11 2641-447
  • Pon-Pet:  9:00am-5:00pm   Sub-Ned:  Ne radimo
Prvi susret mladih sa preduzetništvom

Prvi susret mladih sa preduzetništvom

Učenici srednjih škola imaju mogućnost da se kroz programe organizacije Dostignuća mladih u Srbiji (Junior Achievment Serbia), oprobaju u preduzetništvu, osnivajući virtuelne kompanije koje prave veoma realne proizvode. Gimnazija „Sava Šumanović“ iz Šida se u tome posebno istakla – 2016. godine jedna od njenih učeničkih kompanija pod nazivom Hrono Health Factory, osvojila je prvo mesto na regionalnom takmičenju, a u 2017. se u finale ovog takmičenja plasirala i učenička kompanija Sweet Gifts.

Jelisaveta Tutić, profesorka računovodstva u ovoj gimnaziji, kaže da mladi na ovaj način uče da samostalno rešavaju probleme pri čemu pokazuju izuzetnu kreativnost, kojom su ponekad i sami iznenađeni, što utiče na rast njihovog interesovanja za preduzetništvo i osnivanje sve većeg broja učeničkih kompanija.

Njena koleginica Milena Šinka, profesorka računarstva i informatike, dodaje da se svake godine za osnivanje kompanija prijavi između 30 i 40 veoma motivisanih učenika. Sa mladima razgovara o situaciji na tržištu rada i ohrabruje ih da se uključe u ovaj projekat. „Oni kroz upravljanje učeničkim kompanijama uče kako da osmisle proizvod i plasiraju ga na tržište, da budu samostalni, kao i da organizuju celokupno poslovanje i brinu o svojim kolegama“, kaže Šinka i podseća na tri veoma dobra proizvoda koja su mladi razvili: hrono proizvode, zdrave instant napitke i praktične vrećice za lekove.

HRONO HEALTH FACTORY

Teodora Dabić je sa 17 godina bila direktorka učeničke kompanije sa petoro „zaposlenih“, a odluku da se oproba u preduzetništvu podržala je i njena porodica koja se već dugo bavi privatnim

biznisom. Njen tim je, kaže, prvo istražio tržište, zaključivši da ubrzano raste tražnja za hrono proizvodima u ishrani. „Krenule smo u proizvodnju tri proizvoda od prirodnih sastojaka, po receptima nutricionista, sa kojima smo osvojile prvo mesto na Takmičenju učeničkih kompanija Vojvodine. Nakon toga smo proširile asortiman na integralne i energetske pločice, mafine, čokoladne kolače i pogačice sa kimom”. Teodora ističe da je kroz upravljanje ovom kompanijom naučila mnogo o ekonomiji, ali i poslovnoj komunikaciji i timskom radu. Želja joj je da upiše i završi Fakultet organizacionih nauka, a potom da osnuje svoju kompaniju koja bi zaposlila mnogo ljudi i pružila im dobre radne uslove.

SWEET GIFTS

Teodorina vršnjakinja Aleksandra Perić je sa četvoro kolega osnovala učeničku kompaniju Sweet Gifts za proizvodnju zdravih slatkiša i instant napitaka, i to od sojinog mleka. Naučila je da pravi zdrave i ukusne proizvode, ali i da se ne oslanja samo na knjiško znanje, već i da stalno istražuje kako da poboljša poslovanje. Njenoj koleginici Jeleni Pudalici ovo iskustvo je, takođe, bilo veoma korisno i ohrabrilo ju je u nameri da jednog dana bude preduzetnica.

PILL’S POCKET

Osnivači ove kompanije imali su mnoštvo ideja za proizvodnju, ali je prevagnula najkorisnija. „To je higijenska vrećica za lekove koja se može zakačiti za flašicu vode“, objašnjava Ana Marija Vidović, jedna od petoro „zaposlenih“ u Pill’s Pocket-u. Njena koleginica Sonja Stenkić dodaje da su prilikom diskutovanja o proizvodu razmišljali o tome šta bi za njih same bilo korisno i praktično. Razvijajući ovaj proizvod, razvili su i sebe. „Ne možete znati šta vas čeka u životu i zato treba da budete spremni na sve. Nećemo uspeti svi da se zaposlimo u državnoj firmi ili kod nekog velikog privatnog poslodavca i, zato, treba da steknemo znanje kako da zarađujemo za sebe”, smatra Sonja.

Call Now Button