• Nemanjina 4/V Beograd
  • +381 11 2641-447
  • Pon-Pet:  9:00am-5:00pm   Sub-Ned:  Ne radimo

Radionice karijernog vođenja i savetovanja u okviru novembarskih dana Sonje Žarković

Tokom prethodne dve nedelje, sprovedene su radionice karijernog vođenja i savetovanja namenjene učenicima i učenicama srednjih škola u Beogradu, u saradnji sa Centrom Inventiva i uz podršku Euroguidance centra. Povod za realizovanje ovih radionica predstavljali su novembarski dani Sonje Žarković. Svake godine održavaju u znak sećanja i zahvalnosti Sonji Žarković, pedagoškinji Šeste beogradske gimnazije i nekadašnjoj saradnici GIZ-a. Njeni dani su ove godine održani od 16. do 30. novembra, pod nazivom „Podeli sa drugima“.

U cilju osnaživanja mladih za donošenje odluka o vlastitoj karijeri, od 22-23. novembra pomenute radionice su sprovedene u Šestoj beogradskoj gimnaziji, u kojima je učestvovalo dvadesetak učenika/ica 3. i 4. razreda ove škole. Uz podršku trenerica koje su vodile radionice, gimnazijalke i gimnazijalci su imali priliku da preispitaju svoja interesovanja, sposobnosti, želje, načine na koje se informišu o svetu rada i mogućnostima obrazovanja, ali i da sagledaju izazove i probleme sa kojima se suočavaju u planiranju svoje karijere. Sastavni deo radionica takođe je činio razgovor sa zaposlenom osobom, odnosno u ovom slučaju sa preduzetnicom i ko-osnivačicom nevladine organizacije. Postavljajući pitanja, učenici/ice su bili u mogućnosti da nešto više saznaju o poslovima kojima se njihova gošća bavi, kao i da razmotre dileme koje imaju u vezi sa odabirom zanimanja i fakulteta.

Slične radionice su održane od 27-29. novembra, u Centru „Jaki mladi“. U njima je učestvovalo 25 učenika/ica Zubotehničke škole, Tehnoarta, Treće i Šeste beogradske gimnazije. Osim što su bili podstaknuti na razmišljanje o sopstvenoj karijeri, ovi đaci su načinili prve korake u osposobljavanju za vršnjačke karijerne savetnike/ice. Osim toga, sa predstavnicima/icama Euroguidance centra razmatrali su načine na koje mogu pisati CV, kao i alatke koje im pritom mogu pomoći.

Pored radionica karijernog vođenja i savetovanja, novembraski dani Sonje Žarković obuhvatili su i različite druge aktivnosti. Posebno interesantnu predstavljala je aktivnost u okviru koje su učenici/ice Šeste beogradske gimnazije izašli na beogradske ulice sa ciljem testiranja matematičkog znanja prolaznika/ica koje su zaticali. Matematički zadaci na koje je trebalo odgovoriti bili su vrlo uočljivi – nalazili su se na majicama učenika/ica.

Ovom aktivnošću zaokruženi su ovogodišnji Sonjini dani „Podeli sa drugima“. Ovaj slogan ne govori samo o tome da su i ovog puta podeljena trajna sećanja na Sonju Žarković. Njime se apeluje da nastavimo put stvaranja zajednice koja podržava rast, promene i nudi prilike razvoj, put koji je pomenuta pedagoškinja trasirala boreći se za vaspitanje i obrazovanje koje prevazilazi okvire školskih knjiga, klupa, knjiga, krovova i zidova.

 

Call Now Button