• Nemanjina 4/V Beograd
  • +381 11 2641-447
  • Pon-Pet:  9:00am-5:00pm   Sub-Ned:  Ne radimo
Socijalno preduzetništvo - Biznis po meri čoveka 5

Socijalno preduzetništvo – Biznis po meri čoveka

Socijalno preduzetništvo - Biznis po meri čoveka

Avgusta 2017. godine, projekat “Podsticanje zapošljavanja mladih” lansirao je “Program za izgradnju kapaciteta socijalnih preduzeća” u saradnji sa Smart kolektivom. U okviru ovog programa, putem učenja i razvoja krenulo je 20 socijalnih preduzeća iz 13 gradova u Srbiji, i to: Agro Iris, Vrtlari, Centar za mame, Chrono Leskovac, Kiri 123, Konjički klub Aranđelovac, Mahala 1, Naša kuća, Reflektor teatar, Uradi-zaradi, ZaJedno, Zaječarska inicijativa, Ecocetas, Koba Yagi, Kreativna kuća kvART, Nanin recept s’ juga, Omladinski edukativni centar  Niš, Timočki omladinski centar, Caritas Šabac i Centar za obuku i radno angažovanje mladih.

Zašto smo se otisnuli na ovakvo zajedničko putovanje? Zato što socijalna preduzeća ostvaruju rezultate čija se vrednost ne ogleda samo u novčanom dobitku. Stavljajući u centar svog rada čoveka i njegove potrebe, potencijale, brige i probleme u konkretnoj zajednici, socijalna preduzeća doprinose očuvanju suštinskih ljudskih vrednosti poput učenja, prava na razvoj i podršku, razumevanja i poštovanja različitosti, i odgovornosti prema okruženju.

Socijalno preduzetništvo - Biznis po meri čoveka 1

Unapređivanje kvaliteta života i rada na selu, borba za bolji položaj mama u Srbiji, podsticanje na zdrave stilove života i zaštitu životne sredine, razvoj kritičkog stava i preispitivanje aktuelnih društvenih tema kroz umetničke i kulturne projekte, zapošljavanje mladih i mladih iz osetljivih grupa, samo su neke od misija socijalnih preduzeća sa kojima smo imali zadovoljstvo da sarađujemo.

Uzimajući u obzir energiju i napore koje socijalna preduzeća ulažu kako bi naše društvo učinili prijatnijim mestom za život, osetili smo potrebu i odgovornost da pomoć i podršku uzvratimo. U tom procesu sledili smo načelo rada socijalnih preduzeća – kao što ona razvijaju poslovanje po meri čoveka, mi smo kreirali program po meri svakog socijalnog preduzeća. Svako preduzeće je kroz zajednički rad sa mentorom, definisalo svoje potrebe i plan razvoja. Za neka preduzeća je to značilo rad na unapređenju proizvoda, privlačenju većeg broja kupaca ili boljoj komunikaciji sa ciljnom grupom, dok su druga pažnju posvetila boljem marketinškom nastupu, proširenju proizvodnje itd.

Tokom 2018. godine organizovali smo i dva događaja, Ekonomski podsticaj za društveni uticaj i Dan socijalnih preduzeća, u okviru kojih smo predstavljali program podrške socijalnim preduzećima, sagledavali šta možemo da naučimo iz praksi u regionu i svetu, kao i šta je neophodno činiti za održivost i dalji napredak na ovom polju. Socijalna preduzeća su se predstavila i na nedavnoj nacionalnoj konferenciji “Dijalog za mlade”, organizovanoj 18. novembra povodom završetka prve faze projekta “Znanjem do posla” i u saradnji sa projektom “Podsticanje zapošljavanja mladih”. Naša kuća, Konjički klub Aranđelovac i Razlivalište su predstavili svoje aktivnosti na mini sajmu primera dobrih praksi u zapošljavanju mladih na lokalnom nivou, dok se o izazovima i uspesima na ovu temu razgovaralo u okviru panel diskusije u kojoj su učestvovali Neven Marinović (Smart kolektiv), Nevena Caković (Reflektor teatar), Jovana Jovanović (AlgiOx), Džemaludin Paučinac (Nacionalna kancelarija za mlade), Sadik Saitović (RSU Niš), Vanja Kalaba (Centar za omladinski rad), Sandra Ralović (Opština Gornji Milanovac) i moderator Miodrag Shrestha (projekat “Podsticanje zapošljavanja mladih”).

Socijalno preduzetništvo - Biznis po meri čoveka 4

Na samom kraju programa, sa ponosom možemo da istaknemo značajne rezultate koje smo postigli. U kontekstu problematike karijernog razvoja i zapošljavanja mladih, posebno vredno postignuće je da su socijalna preduzeća tokom programa podrške otvorili radna mesta za 81 mladu osobu, od kojih je 42 mladih iz ranjivih grupa. Detaljnije o programu podrške razvoju socijalnog preduzetništva i postignutim rezultatima možete da pročitate u našoj brošuri.

Socijalno preduzetništvo - Biznis po meri čoveka 3

Ovom prilikom želimo da se duboko zahvalimo svim socijalnim preduzećima i partnerima na entuzijazmu, motivaciji i saradnji u realizaciji programa podrške razvoju socijalnog preduzetništva!

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Call Now Button