Vikend za nama mladi pčelari i pčelarke iz Leskovca i Medveđe proveli su obučavajući se za proizvodnju organskog meda kao i ostalih pčelinjih proizvoda koji se mogu proizvesti organskim putem.

Tokom same obuke, mladi pčelari i pčelarke upoznali su se sa osnovama organske proizvodnje u pčelarstvu, primenom metoda organskog pčelarenja i proizvodnje organskih pčelinjih proizvoda, ali su se isto tako i upoznali sa procesima sertifikacije u organskom pčelarstvu.

Osim obuke za organsku proizvodnju, mladi pčelari i pčelarke iz Leskovca su u nedelju, 26. novembra, imali prilike da prisustvuju obuci za proizvodnju paketnih rojeva pčela koja je podstakla prisutne pčelare da razmišljaju i o drugim mogućnostima koje se nude u oblasti pčelarstva, posebno kada su količine meda u deficitu.

Naime, mladi pčelari i pčelarke su uz podršku mentora naučili kako da formiraju paketne rojeve pčela, kako da transportuju rojeve do krajnjih kupaca vodeći računa kako o samim pčelama, tako i o bezbednosti onih koji ih prevoze. Obuka je realizovana u prostorijama Poljoprivredne savetodavne stručne službe u Leskovcu.

 

Stručne obuke za mlade pčelare/ke Jablaničkog okruga