U utorak, 07. novembra 2017. godine, u maloj sali Media centra u Beogradu, održana je svečana dodela sertifikata mladima koji su u okviru projekta Podsticanje zapošljavanja mladih sa uspehom završili obuku za poznatog poslodavca. Obuku kreiranu prema potrebama poslodavaca realizovana je u saradnji sa Academiom Educativa. Mladi koji su prošli obuku su povratnici iz azila u zemljama Evropske Unije, koji su se nakon povratka suočili sa izazovom da se zaposle. U okviru projekta im je omogućeno da steknu znanja i veštine sa kojima mogu brže i lakše da dođu do zaposlenja kod poznatog poslodavca. Pored sertifikata, oni su dobili i ugovore o radu, koje im je svečano uručila menadžerka lanca pekara „Toma“ iz Beograda.

Događaju je prisustvovao g. Benjamin Harder, predstavnik nemačkog Saveznog ministarstva za privrednu saradnju i razvoj (BMZ), sa željom da lično upozna i razgovara sa poslodavcima iz Srbije, koji zapošljavaju povratnike iz azila u zemljama Evropske Unije. G. Harder je izrazio veliko zadovoljstvo postignutim rezultatima, kao i razvijenim modelom uspešnog i dugoročnog doprinosa zapošljavanju mladih.

Skupu se se obratile i Žaklina Bogavac, direktorka Academie Educativa, Constance Schmoger, savetnica i menadžerka u projektu Podsticanje zapošljavanja mladih, Mirjana Ilić-Prijić, menadžerka lanca pekara „Toma“, Verica Grgurović, predstavnica Academie Educativa za Suboticu, gde će biti organizovane naredne obuke za poznate poslodavce. Ovom prilikom sertifikate i ugovore o radu su dobili najbolji polaznici obuke, koji su ceo program završili po ubrzanom rasporedu obuke i sa najboljim rezultatima – Ivana Todorović za pekarku, Salma Monsour za prodavačicu i Dragan Sremčević za pekara.

Svi učesnici su istakli značaj ovakvih mera, koje dovode do zapošljavanja mladih, naročito iz osetljivih grupa. Posebno je preneta poruka o velikom interesu i drugih gradova i opština, kao i mnogobrojnih poslodavaca, za ovakvom vrstom saradnje i programa obučavanja.

Svečana dodela sertifikata i ugovora o radu