• Nemanjina 4/V Beograd
  • +381 11 2641-447
  • Pon-Pet:  9:00am-5:00pm   Sub-Ned:  Ne radimo
Svečano otvaranje prvog CNC trening centra u Srednjoj stručnoj školi u Kragujevcu 2

Svečano otvaranje prvog CNC trening centra u Srednjoj stručnoj školi u Kragujevcu

U četvrtak, 14. marta 2019. sa početkom u 11h, u Srednjoj stručnoj školi u Kragujevcu otvoren je prvi trening centar za obuku CNC operatera u okviru Srednje stručne škole, a zatim je u prostorijama muzeja Stare livnice obeleženo 165 godina postojanja škole.

CNC trening centar u Srednjoj stručnoj školi u Kragujevcu, renoviran je i opremljen u okviru javno privatnog partnerstva između škole, grada Kragujevca, kompanija – MIND Group, Siemens, Wacker Neuson, Unior Components, Gorenje Group, Teximp i projekta nemačke razvojne saradnje Podsticanje zapošljavanja mladih. Srednja stručna škola je u okviru nemačke razvojne saradnje takođe podržana i kroz projekat Reforma srednjeg stručnog obrazovanja i po modelu dualnog obrazovanja već 5 godina školuje mlade potrebne lokalnoj privredi. Cilj novouspostavljenog partnerstva je da se kroz neformalno obrazovanje podrži zapošljavanje mladih u skladu sa potrebama privatnog sektora.

Svečano otvaranje prvog CNC trening centra u Srednjoj stručnoj školi u Kragujevcu

Svečanost je započeta otvaranjem CNC trening centra, a skupu su se tim povodom obratili predstavnici škole, grada Kragujevca, Ambasade SR Nemačke u Srbiji, Ministarstva omladine i sporta, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kao i Privredne komore Srbije, koji su bili složni u oceni da je ovakav vid multisektorske saradnje neophodan za obrazovanje kadrova prema potrebama privrede i ostvarivanja zajedničkog cilja, podsticanja zapošljavanja mladih.

Dorotea Renate Gizelman, zamenica Ambasadora Savezne Republike Nemačke u Srbiji, izjavila je ovom prilikom: “Stub bliskog partnerstva između Nemačke i Srbije je privreda. Od 2000. godine u Srbiji je 400 nemačkih kompanija investiralo oko dve milijarde evra i otvorilo 55 hiljada radnih mesta sa tendecijom daljeg rasta. U Kragujevcu danas slavimo veliki uspeh zajedničke saradnje čiji je cilj da obuči mlade ljude pratktičnim veštinama koje se na tržištu rada u Srbiji zaista traže“.

“Kao što se Srbija bori sa okruženjem da privuče najveći broj investitora i da smanji nezaposlenost, tako se i grad Kragujevac bori sa svojom konkurencijom”, rekao je gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić. “Mi težimo da budemo najpovoljnije mesto za ulaganje, težimo da poboljšamo uslove i pružimo dobru uslugu i domaćim i stranim investitorima. Ključ rešavanja nezaposlenosti, koja je i dalje naš najveći problem je struka. Industrija razvija grad, a školstvo mora da prati industriju”, naglasio je Nikolić.

Svečano otvaranje prvog CNC trening centra u Srednjoj stručnoj školi u Kragujevcu 1

Nakon otvaranja CNC trening centra, Srednja stručna škola je obeležila 165 godina postojanja svečanom akademijom u muzeju Stara livnica. Tom prilikom su zaslužnim pojedincima, ustanovama, institucijama i kompanijama uručene zahvalnice za uspešnu saradnju.

U CNC trening centru, na najsavremenijim mašinama sa kompjuterskim upravljanjem, obučavaće se mladi od 15 do 35 godina za zanimanje – operater mašinske obrade na CNC mašinama, a mašine će takođe služiti i potrebama izvođenja praktične nastave za učenike Srednje stručne škole. Prva grupa od 12 mladih iz Kragujevca je započela obuku u renoviranoj školskoj radionici, a do kraja 2019. godine još 36 nezaposlenih mladih će dobiti priliku da završi obuku i da se zaposli u lokalnim kompanijama.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Call Now Button