• Nemanjina 4/V Beograd
  • +381 11 2641-447
  • Pon-Pet:  9:00am-5:00pm   Sub-Ned:  Ne radimo
Tehnička škola „Rade Metalac“: Znanje se stiče celog života

Tehnička škola „Rade Metalac“: Znanje se stiče celog života

Tehnička škola „Rade Metalac“ iz Leskovca, kroz svoj Centar za kontinuirano obrazovanje odraslih, sprovodi stručne obuke za zavarivače, namenjene mladim osobama iz socijalno ugroženih grupa, kao što su lica nezaposlena dugi niz godina, osobe koje su istupile iz formalnog sistema obrazovanja i pripadnici romske nacionalne manjine.

Program obuke za zavarivače pokrenut je 2012. godine, ali su prvobitni uslovi nastave bili daleko od idealnih. „U početku smo polaznike podučavali u jednoj staroj radionici, na zastarelim i rashodovanim mašinama. Međutim, situacija se u potpunosti preokrenula kada smo uspostavili saradnju s GIZ-om – Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju, koja je imala puno sluha za naše ideje i potrebe, pa zajedno sa upravom grada Leskovca finansirala preuređenje školske radionice tako da ona danas izgleda ‘kao apoteka’, a nabavljene su i savremene mašine za mašinsku strugarsku i glodarsku obradu. Pored toga, imamo i prostoriju u kojoj može da se vrši ispitivanje materijala, kao i najsavremenije opremljenu učionicu za teorijsku obuku naših đaka“, priča Slavoljub Stanojević, direktor Tehničke škole „Rade Metalac“.

Stanojević naglašava da se operacije zavarivanja mogu podeliti na šest nivoa složenosti, te da je zahvaljujući opremljenosti renoviranog centra za obuku i stručnosti gostujućih predavača sada moguće podučavanje polaznika do trećeg nivoa. Poznavanje viših nivoa znanja može se steći isključivo nakon više godina iskustva, neprekidnim radom na specifičnim vrstama zavarivanja.

U 2018. organizovano je četiri ciklusa obuka, za ukupno 32 polaznika. Po šest sati dnevno, instruktori rade sa đacima koji većinom nemaju nikakvo predznanje o zavarivanju. Tu do izražaja dolazi zainteresovanost polaznika za ovaj posao – svi polaznici su prevashodno i primljeni na obuku jer su pokazali visok nivo motivisanosti da nauče ovu novu veštinu.

„Sklopili smo ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji s Mašinskim fakultetom iz Niša, tako da po završetku obuke profesori ovog fakulteta obavljaju proveru kvaliteta rada naših polaznika, pa im na osnovu testiranih uzoraka izdaju međunarodno priznate sertifikate. Ovo je i glavni razlog velikog interesovanja za naše obuke – na globalnom tržištu, pored potražnje za stručnjacima iz informacionih tehnologija, na drugom mestu su upravo zavarivači. To znači da, praktično, svako ko nauči osnove zavarivanja može s velikom sigurnošću da pronađe zaposlenje u kratkom roku“, napominje direktor Tehničke škole „Rade Metalac“.

Prema njegovim rečima, u školi su se oduvek revnosno osluškivale potrebe domaće industrije. Namera školske uprave je da se u skorijoj budućnosti pokrenu nove obuke iz traženih oblasti, kako bi se lokalna sredina na pravi način pripremila za zahteve novog doba. Pritom, počev od 2020. godine, biće uveden trogodišnji obrazovni školski profil za zavarivače-bravare, koji će delom biti zasnovan na sadašnjem programu stručnih obuka.

Call Now Button