• Nemanjina 4/V Beograd
  • +381 11 2641-447
  • Pon-Pet:  9:00am-5:00pm   Sub-Ned:  Ne radimo
Udruživanje mladih pčelara iz Leskovca

Udruživanje mladih pčelara iz Leskovca

Udruženja pčelara „Leskovac“ i „Beli bagrem“ uključena su u projekat Podsticanje zapošljavanja mladih, tako što pružaju podršku mladim naraštajima u Jablaničkom okrugu da se bave pčelarstvom i tako što razvijaju njihove već postojeće proizvodne kapacitete. Utoliko više raduje podatak da je udruženje„Leskovac“ u poslednjih godinu dana primilo 17 novih članova, i da oba udruženja sada zajedno pružaju podršku za preko 60 pčelara mlađih od 35 godina, za razliku od situacije koja je vladala do pre dve godine, kada je samo nekolicina njih aktivno proizvodila med.

„Na osnovu ove pomoći zaista su nam otvoreni mnogi vidici. Mladi pčelari koji žele da se učlane u udruženje čuli su za naša prethodna dobra iskustva, a uz to smo objavili i javni poziv za dodelu košnica, što je sigurno dodatno privuklo neke članove da nam se pridruže. Oni su uvideli da mogu da se oprobaju u pčelarstvu s manje rizika, jer im je pružena kompletna podrška u vidu opreme, ali i da imaju s kim da se posavetuju oko eventualnih strukovnih i poslovnih problema“, ističe Maja Stojiljković iz pčelarskog udruženja „Leskovac“.

Upravo je njen slučaj dobar primer sprege lične preduzetničke inicijative i korišćenja podrške koju projekat pruža. Naime, Maja ima 31 godinu i diplomirana je pravnica, ali je odlučila da ne sedi skrštenih ruku dok ne pronađe posao u struci za koju se školovala, već da iskoristi pruženu pomoć i veliki prirodni potencijal podneblja u kojem živi. „Bavljenje pčelarstvom nije jednostavan posao. U vreme kada izostaje sistemska podrška, a državne subvencije za proizvođače meda nisu dovoljne, ovakav vid podrške veoma je bitan, jer na prvom mestu izgrađuje poverenje. A kada u nešto počneš da veruješ, kasnije je sve lakše!

Sada je naš srednjoročni cilj da i dalje ojačavamo udruženje i da privučemo još veći broj mladih članova, kako bismo na pravi način iskoristili ovaj pozitivan zamajac. Što se mene lično tiče, volela bih da dodatno proširim svoj pčelinjak i da vremenom povećam broj proizvoda od meda koje pravim“, objašnjava Maja Stojiljković.

Udruženja nisu samo savetodavna tela, već učlanjivanje u njih donosi i određeni vid pogodnosti – uz korišćenje donirane opreme i pohađanje poslovne obuke, pojednostavljen je i zajednički nastup na tržištima, a naša sagovornica nada se da će jednog dana imati i mogućnost da svoje proizvode izveze na strana tržišta.

„Može se reći da je u odnosu na pre pet godina pčelarska kultura podignuta na mnogo viši nivo, a da je takvo osećanje ‘zarazno’, pokazuje i sve veće interesovanje za pčelarstvo među mladima. Ovo je posebno važno jer godinama unazad mladi ljudi iz Jablaničkog okruga bolju budućnost traže na severu zemlje, ili u inostranstvu, pre svega u Nemačkoj i Austriji. Odlaze sa pogrešnim uverenjem da će uz veću platu imati dovoljno i za lagodnu svakodnevicu, previđajući da su troškovi života tamo znatno veći. Ima i onih koji se vraćaju, razočarani. S druge strane, pčelarstvom je moguće privređivati za život, pogotovo ako se proizvede visokokvalitetan proizvod za koji ima mesta na tržištu“, savetuje Maja svoje vršnjake.

Call Now Button