• Nemanjina 4/V Beograd
  • +381 11 2641-447
  • Pon-Pet:  9:00am-5:00pm   Sub-Ned:  Ne radimo
Vera u sebe je prva tajna uspeha: Sanja Rašić

Vera u sebe je prva tajna uspeha: Sanja Rašić

„Vera u sebe je prva tajna uspeha“ – glasi životni moto Sanje Rašić koji se u praksi pokazao kao sasvim istinit. Ova mlada devojka potiče iz srpsko-romske porodice iz Pirota, gde je i završila osnovnu školu. Često se selila, pa je Ekonomsko-trgovinsku školu završila u Zaječaru, a Fakultet za sport i fizičko vaspitanje upisala je u Leposaviću. Sticajem okolnosti nije stekla fakultetsku diplomu, ali je naučila vredne životne lekcije radeći sa ocem u trgovini, a potom i dok je s majkom živela u azilu u inostranstvu. Prošle godine provela je mesec dana u Nemačkoj neuspešno pokušavajući da se zaposli, posle čega se vratila u Srbiju. Igrom sudbine, po povratku je vrlo brzo našla posao, i to kao zamena medicinske sestre koja je otišla na rad u Nemačku.

„Oduvek sam želela da se bavim medicinom“, priča Sanja, „a ekonomiju sam upisala zato što sam imala dva boda manje nego što je bilo potrebno za medicinsku školu. Posle toga sam upisala i srednju medicinsku, položila sve diferencijalne ispite i obavila stručnu praksu.“ Sanja priznaje da prvi razgovor za posao nije protekao naročito dobro, ali je srećom upoznala Alena Demirija iz Udruženja romskih studenata u Nišu. U saradnji s projektom Podsticanje zapošljavanja mladih, ovo udruženje održavalo je za nezaposlene Rome besplatne obuke iz karijernog vođenja i savetovanja.

Tamo je, videvši mnoštvo uspešnih mladih Roma – studenata, lekara, advokata – shvatila da bi i ona mogla da bude jedna od njih. Naučila je kako da piše radnu biografiju,kako da se predstavi na razgovorima za posao, ali i dobila preporuku za zapošljavanje. Potom je konkurisala za mesto medicinske sestre u Kliničkom centru u Nišu i, na svoje veliko iznenađenje – dobila posao.

„Napokon sam mogla da radim ono što volim. Sada sam na neurohirurgiji i vodim brigu o pacijentima s cerebralnim problemima. U početku sam strahovala kako će me kolege prihvatiti, ali ispostavilo se da moja nacionalna pripadnost nikome nije predstavljala problem. Doktori i sestre me uvažavaju zbog moje požrtvovanosti, a pacijenti me dočekuju sa osmehom jer se trudim da im ulepšam boravak u bolnici. Posao je veoma odgovoran, ali me to ne plaši jer ga radim savesno, što je ponekad veliki izazov u uslovima kada jedna sestra treba da zbrine 20 pacijenata“, kaže Sanja.

Sanja planira da nastavi školovanje. Nažalost, neće moći da upiše studije na Medicinskom fakultetu, jer u Nišu živi kao podstanar i sama se izdržava. Zato će morati istovremeno da radi i da studira, a smatra da se ne može dovoljno posvetiti fakultetu uz česta dežurstva u bolnici. „Ne želim da budem lekarka samo na papiru već neko ko će zaista znati svoj posao, jer od njega može zavisiti ljudski život. Zato ću upisati Pravni fakultet. Mislim da njega mogu da završim uz posao koji radim. Možda ta profesija nije moja prva ljubav, ali oduvek sam želela nešto više za sebe od onoga što su drugi očekivali – da se udam i budem majka i domaćica“, kaže ova vredna devojka. Sanja planira da podigne i kredit za stan kako bi u pravom smislu te reči bila ekonomski nezavisna.

Call Now Button