• Nemanjina 4/V Beograd
  • +381 11 2641-447
  • Pon-Pet:  9:00am-5:00pm   Sub-Ned:  Ne radimo
Završna konferencija projekta "Podsticanje zapošljavanja mladih" 4

Završna konferencija projekta “Podsticanje zapošljavanja mladih”

Dragi mladi, dragi saradnici i saradnice,

realizacija projekta “Podsticanje zapošljavanja mladih”, koji je u okviru Nemačke razvojne saradnje započet 2015. godine, približava se svom završetku.

Tokom prethodnih pet godina, radili smo sa ciljem da podržimo mlade od 15-35 godina da upravljaju svojom karijerom, lakše pronađu zaposlenje ili da pokrenu sopstveni posao. Posebnu pažnju posvetili smo mladima čiji je put do posla prilično otežan, kao što su mladi koji su dugo bez posla, nemaju odgovarajuće obrazovanje, žive na selu, imaju neku vrstu invaliditeta, pripadaju etničkim manjinama, nalaze se van sistema.

Osim direktnog rada sa mladima, sarađivali smo sa ustanovama i organizacijama kako bismo doprineli unapređivanju njihovog rada sa mladima i za mlade.

Bili smo aktivni u nekoliko polja. Doprineli smo jačanju mladih i njihovih životnih veština kroz karijerno vođenje i savetovanje. Organizovali smo stručne obuke za različita zanimanja, u okviru kojih postoji velika potražnja za zaposlenima, a takođe smo omogućili mladima da steknu prva poslovna iskustva kroz radne prakse. Radili smo sa mladim poljoprivrednicima kako bismo ih podržali u započinjanju ili proširenju posla. Pored toga, nastojali smo da pomognemo razvoj socijalnih preduzeća, hub-ova i co-working prostora, kako bi se uvećale mogućnosti i prostor za zapošljavanje mladih u ovim oblastima.

Sa velikim zadovoljstvom i radošću, na kraju možemo da kažemo da je u našem projektu učestvovalo 12.680 mladih ljudi. Među njima je 1.492 mladih Roma, 367 povratnica i povratnika iz azila u EU zemljama, i 506 mladih koji žive u seoskim sredinama.

U cilju obeležavanja postignuth rezultata, održana je završna konferencija projekta “Iskustva i ključni koraci podrške mladima za život i rad na selu”, 30 oktobra 2019. godine u Palati Srbije u Beogradu. 

U središtu konferencije našlo se pitanje mogućnosti zapošljavanja mladih u poljoprivredi. Kao što smo ranije naveli, direktno smo podržali 506 mladih poljoprivrednica i poljoprivrednika kroz različite obuke, stručnu praksu i mentorsku podršku. Konferencija je predstavljala priliku da razmenimo naša iskustva i primere dobre prakse mladima na selu, i time motivišemo na dalji rad i promene u ovom segmentu.

Završna konferencija projekta "Podsticanje zapošljavanja mladih" 1

Uvodna reč pripala je predstavnicima institucija. Prisutne je najpre pozdravio ambasador Savezne Republike Nemačke NJ.E. Tomaš Šib, koji je istakao značaj realizovanih aktivnosti za zapošljavanje i ostanak mladih na selu.

Učesnicima se obratio i ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, naglasivši da:

“Možemo da budemo ponosni onim što smo uradili u prethodnom periodu i rezultatima koje smo postigli. Timski smo se bavili pitanjem kako da se mlad čovek lakše iskaže u svoj sredini i da odatle ne mora da ode”.

Naposletku, v.d. pomoćnika ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Bogićević ukazao je na značaj mera za ostanak mladih na selu, kao što je sufinansiranje poljoprivrednih gazdinstava, razvoj ruralnog turizma i podrška malim gazdinstvima da plasiraju svoje proizvode.

Završna konferencija projekta "Podsticanje zapošljavanja mladih" 2

 

Nakon uvodnih obraćanja, održana je panel diskusija “Ekonomski i društveni aspekti zapošljavanja mladih u ruralnim sredinama”, u okviru koje su kroz razmenu iskustava učesnica i učesnika projekta, sagledani izazovi zapošljavanja mladih u seoskim sredinama.

Završnu reč imao je vođa projekta “Podsticanje zapošljavanja mladih” Aleksandar Bec, koji je ukazao na posebnu važnost saradnje projekta sa različitim partnerima u realizaciji aktivnosti tokom prethodnih pet godina.

Konferenciju “Iskustva i ključni koraci podrške mladima za život i rad na selu” organizovali smo u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta, i uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Grada Leskovca, Opštine Medveđa, Fondacije Ana i Vlade Divac, Konsultantske kuće FAKT, Centra za društveno odgovorno poslovanje, Source Hub-a, Help – Hilfe zur Selbsthilfe i drugih partnera.

 

Završna konferencija projekta "Podsticanje zapošljavanja mladih" 3

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Call Now Button